Kérdés:

Tisztelt Cím!
Érdekelne, hogy a fejhallgatón átfolyó árammal egy fénydióda világítana-e? Üdvözlettel: Illés Sándor

Válasz
Kedves Sándor!  Köszönöm érdeklődésed. A fejhallgatón áthaladó áram nem valószínű, hogy elegendő lenne egy LED kivilágításához, különösen akkor ha nagy impedanciás hall- gatót használsz.
Én még nem próbáltam ki, de a kérdés felkeltette az érdeklő désem. Ki fogom próbálni. A Neten barangolva viszont találkoztam olyan leírásokkal amelyekben ledet használnak. Íme az egyik leírás:

"LED használata diódaként

Mivel hosszú antennám (45m) és jó földelésem volt valamint egy nagyteljesítményű adóállomás működött a közelben (kb 12-14 km-re 50KW teljesítménnyel) rádiómnak volt elegendő teljesítménye kivilágítani egy kisáramú ledet.

A led egy nagy fényerejű 'pont világítós' tipus volt, amely már kis árammal is halványan világított. Behelyeztem tehát a LED-et a dióda helyére és fénylett úgy, ahogy a rádió szólt.  Amikor a hang erősödött növekedett a led fénye.

Ha nincs a közelben nagyteljesítményű adóállomás, akkor egy telepet kell sorbakötnöd a LED-el. Egy kisméretű 1.5V-os elemmel már jól működhet. A LED fel fog fényleni és a rádió hangosabban fog szólni mint az elem nélküli megoldásban. Hosszú idők óta ez volt az egyik legjobb detektor azok közül melyeket használtam és jobb volt a hangerő mint az 1N34A germánium diódával."

A link, ahol megtalálható a leírás eredetije angol nyelven:

http://scitoys.com/scitoys/scitoys/radio/homemade_radio.html

Egy másik link: ahol különféle diódákat hasonlítanak össze, köztük a ledet is:

http://www.techlib.com/electronics/crystal.html

Tipp

Mellékelek egy kapcsolási rajzot is, melyet szintén a Neten találtam.  Az  L1 tekercsen célszerű lenne leágazásokat készí- teni  és arra illeszteni a ledet. Az ellenállások értékével lehet hogy kisérletezned kell. Próbálkozz különböző tipusú ledekkel is.   Ha nincs megfelelően hosszú antennád egy antenna erősítő sokat javíthat a készülék működésben, bár az eredeti detektoros (diódás) készülékek nem tartalmaznak aktív alkatrészt. Kisérletezz bátran és ne feledd, "nem egyetlen üdvözítő megoldás van".  Az eredményről pedig kérlek tájékoztass!

Link az előerősítőhöz:

http://www.techlib.com/electronics/crystal.html

***

 

Régi rádiók alkatrészei