Egy népszerű hobby

Napjaink egyik érdekes hobbyja a kristálydetektoros ráiókészülék építés. Azt gondolhatnák hogy idejét múlt dolog. Talán nem is érdemes foglalkozni vele?

Az internetet böngészve meglepődve tapasztalhatjuk, hogy ezrével vannak  rajongói,  szinte minden földrészen  ennek az érdekes hobbynak. Honlapomon is  megtalálható egy  linkgyűjtemény (csak töredéke a fellelhetőknek) amely szintén ezt bizonyítja.

Találkozhatunk itt  rajongói klubokkal, családi vállalkozással amely utángyárt régi alkatrészeket, kereskedésekkel melyek építőkészleteket, reklámpólókat (T-shirt) kínálnak eladásra és természetesen találkozhatunk készülék építési leírásokkal  készüléképítőkkel,  s  minderre van kereslet.

Annnyira érdekes hobby akár csak a bélyeggyűjtés, horgászat és még sorolhatnám. Ennek a hobbynak is megvannak a  megszállotjai, rabjai úgyanúgy mint bármelyik másnak. Még dalt is írtak róla:  CS_Blues mp3. Jónéhány Yutube videót is megnézhetünk a Neten, mindezt napjaink-ban.

Miben rejlik e régi készülék varázsa? Mire képes egy ilyen készülék? Átléphetjük-e a detektoros rádió technikai korlá-tait?

(A folytatásban: A kihívás)

 

A detektoros rádió története az 1920-as évek elejére nyúlik vissza, amikor még csak a szikratávírót ismerték. Ez a szer- kezet információ továbbításra alkalmas volt, de emberi han- got, zenét nem tudott továbbítani, így a közember számára használhatatlan volt.
Az 1920-as évek nagy áttörése volt az  AM üzem mód amelyet kezdetben  detektoros rádió segítségével vettek.
A detektoros rádió az első legegyszerűbb olyan készülék amely alkalmas volt a műsorszolgáltatók adásainak (emberi hang, zene) vételére.
Működtetéséhez nem volt szükség hálózati áramra vagy telepekre.  Az energiát, amely megszólaltatta a fejhallgatót, hosszú antennájával a rádió adóállomás által lesugárzott hullámokból nyerte.

A kristály detektort Greenleaf Whittier Pickard amerikai villamos mérnök fejlesztette ki és szabadalmazta. Ez volt az első olyan eszköz, amely széles körben lehetővé tette a rádiózát.        <<< vissza a lap elejére
 

 

 

Régi rádiók alkatrészei