L. Péter levele >>>         Pistusz levele >>>

 

 

Kedves József

 

Megdöbbenve olvastam, hogy a régen megírt levelemre egyáltalán volt aki válaszolt! E digitális technikát is lassan elhagyó más irányok felé kutató természetes Emberi elégedettségünk ad lendületet az új irányok felfedezéséhez, valamint természetes kíváncsiság miként lehetne a jót jobbá mássá tenni úgy, hogy az eddigiektől eltérő irányból megközelítve az alap témát. Mikor anno a Hírhedt Ötvenes években megépíteni Budapesten antennát építeni már ahhoz is "Bátorságra" volt szükség! Mert a "Hatalom" Rákosi korszak Sztálinizmussal fűszerezve a Magyar népből sajnos másként gondolkodó Á.V.H. kötelékébe épült Szovjet ideológiai terrort magukének hitték sőt éltek is vele! Gátlástalanságuk nem ismert határt szadizmusuk a végtelenségig a kiszemelt áldozat megsemmisítéséig is nekik "hőstett" volt.

Pár évvel idősebb Barátaim a 300 valamint 301 parcellában vagy valamelyik "Hatalmi területül udvarán" vannak arccal lefele csak úgy mint egy Kutyát elföldelve. Jeltelen sírok ezrei voltak ezek "Seggnyaló" Hóhérok rémtettei még a mai napig sincsenek teljes mértékben felderítve.

Ha valakinek Antennája volt már eleve gyanús volt! Létre is hoztak egy "Híres" Rádiót a Nép rádiót. Ezen mindössze három kezelő "Gomb" volt bekapcsoló amivel hangerőt is lehetett állítani. Majd egy másikat aminek 3 állása volt Kossuth Petőfi és egy pötty szerű állás ahol a harmadik gomb segítségével szerencsés esetben még valami bejött!
 

Vissza térve a Detektoros rádió építéséhez egészen a megszólalásáig siker élmény helyett mélységes undor gyűlölet vett anno hatalmába gyerekként is! Mikor Magyarország Fő adóján Oroszul szólalt meg a bemondó! Csak fonetikusan tudom le írni kész borzalom.
 

Nyimányije! Nyimanyije! Gavarity Budapestá! Ezt elismételte még három szór egymás után! Majd hosszas hablatyolás után elkezdték a Duna vízállás jelentést felolvasni!
 

Sajnos a 4000 Ohmos fejhallgató üvöltött a fejemen mert a Detektoros rádió igen jól sikerült! Petőfit a forgó kondi jó a felénél hozta be! De még ha jó volt a terjedés lehetett fogni még 3 néha 4 állomást
is.

Nagy szerencsénkre az Antennánkat úgy építette Nagyapám, hogy lentről nem lehetett látni. Budapesten a most Kis József utcába régen Aggteleki utcai Általános Iskola udvarába belül átlósan, hogy hosszabb legyen! Rá adásul úgy, hogy ne a Kossuth rádió felé irányítva, hogy más adók ezáltal jobban vehetők legyenek.
 

Volt a Nagyapámnak egy régi Tölcséres Gramofonja annak az alsó szűk nyílásába téve a 4000 Ohmos fejhallgatót még "Üvöltött" is!

Ha nem tévedek a hazánkat megszálló Szovjet Diktatúra még hosszú évekig rendszeresen így kezdte és zárta le a napi adást. Lehetséges, hogy 1956 ig?
 

Mikor megjelentek az elektron csövek a Háború nyomai Német rádiókból ki épített alkatrészekből kiváló kis rádiókat lehetett készíteni. Egy Rádió világ Című füzet sorozatból kapcsolási rajzokat részletes leírásokat közöltek. Aki követte a leírásokat az egészen biztos siker élményhez jutott! Ugyan is már mindössze 1 darab elektron csővel RV12P2000 Német gyártmányú volt remek vissza csatolt érzékeny vevőt lehetett építeni. Sőt nem csak közép hullámon hanem rövidhullámon is!
 

Magam is építettem ilyen kis "Ketyeréket" sőt később 2+1 csöveseket is! Melyek akár hangszórót is képesek voltak megszólaltatni nagy hang erővel.
 

Ma is vannak régi Barátaim akikből előtört a Nosztalgia a Detektoros rádió újra felélesztése irányába. Már vagyunk mi hárman! A Detektoros rádió "Lelke" a Tekercs és az 500 Pikofarádos forgó kondenzátor! De igazán jó hatásfokot létrehozó tekercset csak igen sok szálú Lítce huzalból lehet csak létrehozni a tekercs Q = Jósági ténytője ettől függ! Találtunk is egy "Forrást" de csak bontatlanul egyben hajlandók eladni az egész "Spulnit" amin elképesztő 247 szállass 0.05 huzalból selyem szigetelésű huzal van több mint 6 kilógtam. De 20.000 Ft. kérnek érte. Holott nekünk hármunknak még 1 kilógtam is elegendő volna!

 

Egy a sok száz közül!

 

Egy direkt rámenősen keményfából majd pácolva politúrozva "Csicsásan" megépített Detektoros rádiót meglehet úgy építeni, hogy akár a szoba ékessége is lehessen! Még működni is képes legyen! De akár a belsejében egy manapság nyakba akasztható világvevőt lehetne elrejteni amit egy rejtett kapcsoló segítségével átlehetne állítani úgy, hogy ne a Detektoros adja a hangot hanem sztereóban a kis Mai technika csúcsával üzemelő mini vevő! Némi ötlet is amiből a Nosztalgiára hajlamos rétegek pénztárcája megnyílna!
 

Tisztelettel L. Péter Nyugalmazott Ipari Számítás Technikus. 2008.01.18.

 

<<< a lap tetejére - következő levélre >>>

 

Szia Kedves oldal szerkeztő, rádo restaurátor!      

     

Csatlakozom az (vendégkönyvben) előttem felszólalókhoz, szerintem is szuper az oldal! ÉN nagyon régen gyerek koromban láttam először ilyen rádiót. Nem működött de elmondták mit és hogyan kell vele csinálni ,tehát a működési elvet! Nekem nemadták a ketyerét de hagyták ,hogy egy több hetes nyaralás alkalmával próbálkozzak hangot kicsikarni belőle!  A szóban forgó régi detektoros egy eredeti állapotban megörződött de antenna és hanszóró hiányos ősrádió volt.Nagy sokára és ki tudja hanyadik próbára végre siker koronázta a fákra felaggatott drótok,és régi hangszóró guberálást.most az oldalra tévedve elkészítem gyerekkori játékom mását! Ja és köszönet a leírásokért! Üdv egy lelkes barkácsoló! Pistusz :)                                 

 2007 November 11.  

<<< lap elejére