"Kezdetben volt a detektoros rádió. A család tagjai egymás füléről rángatták le a fejhallgatót, hogy hallhassák a csodát: a híreket, a muzsikát, az előadásokat." (idézet a http://www.visszaara- diohoz.hu/ oldaláról)  Fogjunk tehát hozzá, építsünk mi is egy hasonlót!


Én a fenti képen látható módon készítettem el. Természetesen lehet készíteni egyszerűbbet is. (Lásd,  Korabeli szakirodalom, könyvek, idézetek menüpont alatt). Az alapkapcsolás az idők folyamán nem változott, legfeljebb a rendelkezésünkre álló anyagok, alkatrészek tekintetében van külömbség.

A huzalozási rajz

A fenti ábrán bemutatom az általam elkészített készülék ún. huzalozási rajzát. Lehetett volna még egyszerűsíteni, de azáltal a készülék teljesítő képessége is egyszerűsödne. Másfelöl egy rádiókészülék lelke a rezgőkör (tekercs a forgókondenzátorral), és a hozzá tartozó antenna a földeléssel, ezek szerepeljenek benne. Stabil mechanikus felépítés pedig stabil elektronikus működést is feltételez.

Antenna és a földelés

A készülék működtetéséhez legjobb lenne egy szabadban kifeszített antenna. Sajnos erre a mai lakásviszonyok mellett, és városi körűlmények között egyre kevesebb a lehetőség, így ezért én is egy szoba antennát készítettem. Ez egy keret antennához hasonlít, több menetből áll.
Földelésnek a vízvezeték csövet használom.

A tekercs, és a rezgőkör

A tekercset egy 3,2 cm átmérőjű PVC csőre készítettem el, 0,6mm átmérőjű zománcszigetelésű huzalból. Az első leágazás (a földelésés felöl számítva) az ötödik menetnél, van, a többi pedig 10 menetenként. A menetek száma öszessen 95.

A tekercs, és a C1-es kondenzátor alkotja a rezgőkört. Ehez a tekercshez, legalább 500 pf-os légszigetelésű forgókondenzátorra van szükség. Ha kisebb kapacitású kondenzátorunk van (pld. 365pf), akkor növelni kell a menetszámot, vagy a csévetest átmérőjét az adott menetszám mellett.

Akkor jó a tekercs , és kondezátor viszonya, ha a Kossuth adó a kondenzátor közel beforgatott állásában szólal meg. Ha ehhez nem lenne elegendő a tekercs menetszáma egy vasmaggal, vagy egy darab ferrit rudacskával kompenzálhatjuk. A vasmagot a tekercs belsejében egy szivacs darabbal rögzíthetjük.

A dióda

A korabeli kristálydetektort germánium diódával pótoljuk, tipsa: OA1160, OA1161 vagy ennek megfelelő tipusai. Persze ha van kristálydetektorod, azzal még eredetibbé teheted a készüléked.

 

A fejhallgató

Két ismertebb fajtája jöhet számításaba az elektromágneses (leggyakrabban 2000 ohmos), amely napjainking megőrizte főbb vonásait ez azegyik legrégibb alkatrész, a másik pedig a kristályos (piezoelektromos), amelynek kis feszültségnél nagy az ellenállása.
Ne felejtsük el hogy a fejhallgatónknak, van egy ohmikus, és egy iduktív ellenállása. Tehát ha ohm mé- rővel méred az ohmikus ellenállást látod. Az induktív ellenállás pedig függ még a rajta átfolyó áram periódus számától is.
A C2 kondenzátornak nagyfrekvenciásan hidegítő szerepe van, értéke: 150pf-1nf közötti, ha elhagyod nemnagy gond.
Az R1 ellenállást csak kristály fejhallgató esetén kell használni, az én készülékemben 22kohm.

A kivitelezés

A készülék alaplaja, előlapja 3mm-es műanyagból készült. Ragsztáshoz pillanatragasztót használtam. Az előlapot famintás tapétával vontam be. Antenna, és fejhallgató csatlakozókhoz banánhüvelyt alkalmaztam. A fejhallgató kimenettel párhuzamosan kötöttem egy 3,5mm-es jack aljzatot is, ide csatlakoztathatom a kristály fejhallgatót, vagy a PC hanszóróm bemenetét.

Az építőelemek, tekercs rögzítése, a leágazás megoldása, a forgókondenzátor egy részlete

Zárszó

-Az első készülékem több évtizeddel ezelőtt építettem. Ma már nosztalgiából készítek régi készülé- keket.  Így egy kicsit visszautazom az időben, emlékezve nem csak az első készülékem megépítésére hanem sokminden másra is. Akkor még valódi, szabadban kifeszített magas antennát, földelést, és  kristálydetektort használtam. Kezdésnek röviden ennyit szántam, a hibák javítása, a leírás bővítése folyamatban van. Folytatom igény szerint a részletekkel, és a tapasztalatokal. Ezt ugyan megteheted
Te is, ird meg a véleményed, a kérdéseidet, vagy el is küldheted az általad elkészített készülék leírását, amelyet szívesen közzé teszek. Sikeres készülék építést kívánok!

Mailt ide küldhted: galena@freemail.hu           <<< vissza oldal tetejére